CHP’Lİ ALİ HAYDAR İŞKAR: GÖKTÜRK’TE HUKUKUN VERMİŞ OLDUĞU KARARI UYGULAYIN

Eyüpsultan Belediye Meclisi 8 seçim 5’inci toplantı dönemi Ekim ayı 3’üncü bileşimi Meclis Başkanı vekili Ahmet Hamdi Gürbüz Başkanlığın da gerçekleşti.
 Tarih: 19-10-2023 21:50:21
CHP’Lİ ALİ HAYDAR İŞKAR: GÖKTÜRK’TE HUKUKUN VERMİŞ OLDUĞU KARARI UYGULAYIN

2024 Bütçesi ve performans programının görüşülerek onandığı toplantıda CHP İBB ve Eyüpsultan Belediye Meclis Üyesi ve CHP Meclis Gurubu Sözcüsü Ali Haydar İşkar söz alarak bütçe ve performans programı üzerine kendisinin ve partisinin görüş ve düşüncelerini dile getirdiği konuşmasında ‘’Göktürkt’e hukukun vermiş olduğu kararı uygulayın’’ dedi

 

Öncelikle Sayın Başkana sunumu için teşekkür ediyorum. Saygıdeğer meclis üyeleri konuşmama başlamadan önce herkese saygı ve sevgilerimi sunuyorum. 2024 yılı bütçesinin ve performans programının hayırları olmasını diliyorum. Tüm müdür memur ve belediye çalışanlarına emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum.

Değerli arkadaşlar, 2019 yılından beri birlikte çalışıyoruz. Eyüpsultana uzun yıllar çalışmayı Rabbim bize nasip etsin diyorum. Hepimizin ortak hedefi ve ideali Eyüpsultan’lı komşularımıza kaliteli ve nitelikli hizmetler üretmek, bunda da hemfikir olduğumuzu düşünüyorum. Çünkü ilçemiz Eyüp Sultan, çok özel bir şehir, büyük miras atalarımızdan ve medeniyetimizden bize emanettir. Tarihimizin, kültür ve medeniyetimizin en güzel şehrine yaraşır hizmetler için hep birlikte çalışıyoruz.

Bu görev için sıkı ve iyi bir ekibiniz olmalı, sağlam bir stratejiniz olmalı, kaynaklarınızı doğru yönetebilmelisiniz. Zaman, insan ve para israfını önleyebilmelisiniz. Denetim mekanizmalarını doğru ve etkin bir şekilde işletebilmelisiniz

”BU BAŞKA BİR BÜTÇE, UYGULAYACAK OLANIN KARA MEKANİZMASINDA OLMADIĞI BİR BÜTÇE”

2024 yılı bütçesini görüşmek üzere. 2019 yılından beri her performans/bütçe ve Faaliyet Raprunda senede en az 2 kez onun dışında da bir çok oturumda çeşitli kereler görüşlerimiz zaten hep çeşitli vesilelerle ifade ettik. Söylediklerimiz anlattıklarımız yapılmasını önerdiklerimizde esas itibari ile evrensel anlamda yerel yönetim kavramının bir takım gereğiydi.

Mart ayı sonunda bir seçim var. Kararı halk verecek. Bu 2024 yılı bütçesi de zaten diğer bütçelere göre farklı bir bütçe .

Çünkü bu yönetim hangi parti kazanırsa kazansın muhakkak ki bir takım değişiklikler olabilir, belediye başkanı değişebilir, netice itibari ile yerel yönetim bir seçim var Cumhuriyet Halk Partisi gibi Adalet ve Kalkınma Partisi gibi diğer partilerde seçimlere girecekler. Yeni bir yönetim gelebilir ama bu yönetim bu bütçenin sadece ilk üç ayını yönetecek, geri kalan dokuz ayını başka bir yönetim devam ettirecek.

Sayın Başkan bile devam etmiş olsa belki başka bir ekiple yönetim olarak devam edecek. Bu bakımdan bir farklılık teşkil ediyor. Bu bütçenin ve performansının da faaliyet raporu bu meclis üyeleri tarafından değerlendirilmeyecek ve oylanmayacak. Tabi insan 5 sene boyunca Eyüp gibi tarihi ve maneviyatı olan bir ilçede görev aldıktan sonra bir muhalefet meclis üyesi bile olsak Eyüp’te hala birçok sorunun daha da kronikleşmesi, kemikleşmesi ve çözümsüzlüğe terk edilmesi insanda bir kere vicdan azabı ve bir pişmanlık duygusu, suç duygusu yaratmaktadır.

”KENT KONSEYİ BİR KENTİN OLMAZSA OLMAZIDIR”

Kent Konseyi gibi yerel demokrasinin olmazsa olmazı bütün yurttaşlarımızı karar mekanizmalarının içerisine sokabilecek bir yapının bile beş sene içerisinde kurulamamış olması tabi ki garipsediğimiz durumların başında geliyordu. Şimdi artık az öncede ifade ettim, şimdi artık sözün bittiği noktadayız. Bize beş sene boyunca yapılması gerekenleri anlatmaya çalıştık, siz beş sene boyunca işte şöyle oldu böyle oldu bahaneler üreteceksiniz.

”ZİRAT BANKASI ÇİFTÇİYE KREDİ YOK, DEMİRÖRENE VAR”

Eyüpsultanda planlamasıyla, altyapısıyla, kalkınmasıyla, çevre, sağlık, deprem ve mülkiyet gibi konularda nihai çözüme gidememeleri,  üzücü bir durum.

Borç al, satış yap, bankadan kredi al, imara aç,  oradaki harçlarla belediye dönsün, borç kapasın, maaş ödesin, biz asfalt dökelim, proje yapalım, park açalım, bu bir kere sürdürebilir bir model değil. Yeni bina yeni imar kısa sürede tamam para geliyor siz güya bütçeyi denkleştiriyorsunuz ama yeni bir nüfusta geliyor. Bu nüfus yeni insanlar demek daha fazla altyapı daha fazla hizmet demek yine para demek yine imara başvuruyorsunuz, yine tekrardan atalım satalım hep aynı döngü. Bu bir kere sürdürebilir bir yönetim biçim değil. Bunları öngörememek günü kurtarmak adına daha fazla imara inşaata betona gömülmek bunun içinde doğal kaynaktan yeşilden taviz vermek ekolojik dengelerin sürdürebilirliğinin yok etmek bir yerel yöneticinin yapması gereken en son şeydir, diye düşünüyorum. Ranta dayalı düzen, üretim yok, istihdam yerelden gelen bir kalkınma modeli yok,

Eyüpsultan rant bölgesi öyle fazla çok sese gerek yok kurulmasın denirken, Türkiye’nin en büyük medya şirketi çiftçiye kredi vermesi gereken devlet bankası ziraat bankasından çekilen kredinin ödenmesi için Kemerburgaz’da yeşil sosyal alana tane villa verilirken, kendisine görüş sorulduğunda ses çıkartmayanlar bu yanlışa ortak oldular. Bakanlık üzerinden planlar yapıldı.

Bildiğiniz gibi bu alan 29 Mart 2022 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (ÇŞİDB) tarafından “rezerv yapı alanı” olarak ilan edildi ve 26 futbol sahası büyüklüğündeki alan yapılaşmaya açıldı.

Bu plan vatandaşlarımız tarafından açılan davalarla İPTAL edildi.

29 Mayıs 2023 tarihinde ÇŞİDB tarafından yapılan plan değişikliği ile alan yine rezerv yapı alanı olarak tanımlandı. Böylelikle bölgede plan yapma yetkisi Büyükşehir Belediyemiz’den Bakanlığa aktarılmak istendi.

İBB olarak 29 Mayıs 2023 onaylı 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama planına karşı iptal davası açtık.

”ŞİMDİ GÜZEL HABER HUKUK MÜCADELEMİZ GALİP GELDİ”

Açtığımız davaya bakan yetkili mahkeme yaptığı inceleme sonucunda:

Bir alanın rezerv yapı alanı ilan edilebilmesi için kentsel dönüşüm açısından 6306 sayılı kanunda belirtilen niteliğe sahip olması gerektiği,

Alanın rezerv alan olarak ayrılmasının bilimsel olarak mümkün olmadığı,

Dava konusu alanda yapılaşma ile yeraltına sızan su miktarında ve yeraltı suyu seviyesinde azalmalar görülebileceği,

Suların yeraltına sızmamasının hidrolojik dengeyi olumsuz yönde etkileyeceği,

Alanın bir kısmının taşkın riski alanı içerisinde kaldığı,

Rezerv yapı alanı ilan edilmesinin taşkın ve benzeri afetler için katkı sağlayacağı, Hususlarını tespit ederek ilgili plan değişikliğini (yani arazinin rezerv yapı alanı yapılmasını) İPTAL ETMİŞTİR.

 Bu emsal karar ile hem bölgenin ekolojik varlığını korumak için önemli bir kazanım elde ettik, hem de vatandaşlarımızı afet riski ile karşı karşıya bırakan bir düzenlemenin hayata geçmesini engelledik.

Tam bir yıl önce haksız olarak işgal edilip başlatılan inşaatların bu kararla hukuksuz olduğu tespit edilmiştir.

Geçen yıl tam bu zamanlarda başlatılan hak hukuk mücadelesi mahkemece Kemerköy halkı lehine sonuçlanmıştır. ”Eyüpsultan Belediye Başkanlığı olarak, Eyüpsultan Göktürk’te Hukukun vermiş olduğu kararı uygulayın”

”PERSONEL ARAÇ, SAYISI VE TAŞINMAZLAR”

2019 yılındaki stratejik planda insan kaynakları analizinde kurumumuzda 382 personel görev yapmaktadır. Ayrıca kurumumuzda 1464 adet iştirak personeli çalışmaktadır. Denilmektedir. (Sayfa 53)

2024 yılı performans kitapçığında 372 personel belediye iştirak personeli sayısı 1706 erkek 513 kadın olmak üzere toplam 2219 olarak görünmektedir. 4 buçuk yıl ara dan sonra 755 personel artışının sebebi nedir. (sayfa 25)

”KİRALANAN 78 ARAÇ KİMLERE TAHSİS EDİLDİ”

Yine 2019 stratejik planlama kitapçığında kiralık binek araç 56 iken 2024 performans kitapçığında 78 olmuş. taşıt kiralama gideri bu kadar yüksek olmasının sebebi 78 binek araç nerede kimlere tahsisli bilinmiyor. 4 yıldır cevap alınamadığı

2019 yılı stratejik plan kitapçığında arsa bahçe beton vb taşınmazlar. 448.590,32 m2 iken 2024 yılı performans kitapçığında 309.861.74 m2 düşmüş. Hizmet kamu binaları 2019 yılı stratejik plan kitapçığında 20 adet 48.747,51 m2 iken 2024 yılı performans kitapçığında 17 adet ve 42.078,44 m2 düşmüş.

Duran varlıklarımız arsa bina arsa vb varlıklarımız azalmıştır.

”YATIRIMLAR SERMAYE GELİRLERİ”

2024 yılı bütçe gelirleri içinde 2.433,607,143,93tl lik bir sermaye gelir öngörülmüş yanı arsa taşınmaz satışı öngörülüyor. Peki belediyemiz 2024 yılında gider bütçesinde sermaye gideri ne kadar öngörmüş 1.673.737.000,00 tl  arada ki fark 760 milyon neden bütün satışları yatırıma ayırmıyoruz sözverdiğiniz projeleri yapmıyorsunu satış paraları başka rutin işler için kullanılacak. 

”BÜTÇEYİ ARSA SATIŞLARIYLA DEKLEŞTİRİYORSUNUZ”

2024 yılı 4 milyar 800 milyon TL’lik bütçe ile meclisine geldi. Bu bütçenin karşılanabilmesi için büyük bölümünü arsa satışları oluşturuyor. Eyüpsultan belediyesi i, 2024 yılı için arsa satışlarından 2 milyar 433 milyon TL’lik satış hedefliyor. Bu da 4 milyar 800 milyon TL’lik bütçenin yaklaşık yarısına denk geliyor.

2023 yılı bütçesi 2 milyar 500 milyondu. Başkan 1 milyar 100 milyon ek bütçe aldı, Eyüpsultan bitmeyen arsalarını sata sata bütçenin yarısı ile devasa bir arsa satışıyla 2024 yılı finansmanlarını sağlayacaklar. Ne yazık ki tüyü bitmemiş yetimin, fakir fukaranın arsaları haraç mezat satılmaktadır’ dedi.

”GÜVENİRLİK KENDİLERİNE BAŞKA, VATANDAŞA BAŞKA”

2024 yILI bütçesi  yüzde 130 ENAG enflasyon oranları baz alınmış. 

Emekliye, asgari ücretliyi TÜİK’e muhtaç bırakıyorlar. Ama kendilerine gelince ENAG’ı ciddiye alıyorlar. TÜİK’in ne kadar güvensiz bir kurum olduğunu buradan görebiliriz. Belediyeniz bile TÜİK’e güvenmiyor.

”GENÇLER UMUDUNU YİTİRMİŞ YURTDIŞINA GİDİYOR”

İstihdam  konusunda başarılı değiliz çünkü sokak ta üniversiteli gençler boş ise üniversiteli umudunu yitiren yurtdışına gidiyorsa kusura bakmayın eksik giden bir şeyler var.

üst yapı konusunda sokaklar çok kötü asfalt talebi üst seviyede çukurlar bazı yerler unutulmuş.

Asfalt yamalar ile olmaz, trevetuar içinde çoğu yerde çimler oluşmuş.

”KENTSEL DÖNÜŞÜM”

Kentsel dönüşüm konusunda projeler çok yavaş ve sonuca varılmadı.

Merkezi hükümet sizde olmasına rağmen eyüp te kentsel dönüşüm projesini  bitiremediniz. Hatta karadolapta ibb ye devir ettiğimiz ibb rapor hazırladı komisyon ve meclis onayladı ama itiraz var çünkü  meclisi ve komisyon çoğunluk siz de çözüm odaklı çözüp onaylamak sizin elinizde  fakir fukaranın dönüşüm sorunu umurunuzda değil sandıkta hesabı sorulacak.

İslambey kentsel dönüşüm 2014 yılından beri belediye gündeminde 2024 yılına giriyoruz hala sonuca varılmadı.

Garajüstü projesi gündeminiz de vatandaşın ciddi tereddütleri var. Bir an önce somut adımlar atılıp çözüme kavuşmalı.

”MÜLKİYET DURUMU İMAR ÇALIŞMALARI”

Eyüpsultan belediyesi geçen süre içerisinde önemli planlar geçirdi bu konuda eda hn ve ekibine teşekkürler. Ama özellikle ibb de 12 mahalleyi ilgilendiren alibeyköy revizyon imar planı aylardı bekliyor.  bu imar planı geçmediği için gelir kaybına uğruyor. Halbuki  söz konusu burası olunca Belediye mülklerini sattığında  yeni planlar bakanlık ve burası anında yapıyor çünkü  yandaşlara düşük  rakamlarla sattınız zarara uğrattınız. Planlar ile değeri paha biçilmez oldu.

”KEMERBURKAZ 18 MADDE UYGULAMASI”

Yeni planlarda dop oranı yüksek olduğu için daha fazla kesinti yapma olduğundan plan uzun süre bekledi hazırlanan planda uygulama yapamadınız.

Eyüp ilçemizde çarpık ve plansız yapılanmayı ilçeye imar eliyle döndürmeye çalışmanız ne kadar kötü bir belediyecilik yaptığınız ortada şöyle ki Eyüp genelinde Ticari konut alanlarının yurt yapılması ile plan değişikliği imar kanunu ve mekansal Yönetmeliklere tamamen aykırı bir şekilde kentin donatı dengesini bozarak plan teklifleri yapıldı

Üniversite öğrencilere yurt yaparak barınma sorununu çözelim diye tam tersine çözmemek için plan yapıldı. Bunun yanında yurt sorununu çözmek isteseydiniz parsel bazında nokta atışı ile çözerdiniz. zaten bir yurt bile yapamadınız. sadece algı yapmak işiniz.

  ”KARADOLAP MAHALLESİ PRESTİJ CADDE TALEBİ”

Prestij cadde uygulaması yapılan mahalleler var fakat, Karadolap mahallesinde prestij cadde 4,5 yılda defalarca talep etmemize rağmen yapılmadı.

”VAATLERİ YERİNE GELMEDİ”

1-Eyüp sultan için dev projeler eyüp sultan kültür mekezi

2-Teknoloji deneyimleme yerleşkesi

3- Eyüpsultan millet bahçesi de ilk etabının 1.680.000 metrekarelik bir alanda oluşturulacağını söylediğiniz ancak hala hayata geçiremediğiniz projelerden. hala böyle bir bahçe görmüş değiliz.

4- Defterdar spor salonu

5- İslambey katlı otopark

6-Piyerloti katlı otopark  ( istanbulun en güzel manzarasına sahip bu mekanı yerli turistler kadar yabancı turistlerde ziyaret etmekte ancak hala tüm ziyaretçiler açısından  otopark bir sorun olarak devam etmekte. Sizinde vaadiniz proje kitapçığında kaldı. )

5- islambey katlı otopark ( keza aynı şekilde islambeyde de otopark sorunu çözülmüş değil.

7- Ahşap atölyesi.

Yeşilpınar bölge parkı ( 4,5 yıl önce büyük laflar edilerek hayata geçirileceği söylenen yeşilpınar bölge parkı, sosyal tesisleri ve yer altı otoparkı hala sonuçlanmış değil inşaatın çevreye verdiği rahatsızlıkta cabası.)

Çırçır farkındalık parkı, Kreş ve kadın lokali, Yaşlılar lokali, Hayvan barınağı yine sadece vaadleriniz arasında kalan hayata geçiremediğiniz projelerinizden birkaçı seçim vaadi olarak sunulan projelerin takipçisi olacağımız söylemiştik bunları kamu oyu ile paylaşıyoruz.

”ÖZEL KALEM GİDERLERİ DUDAK UÇUKLATIYOR”

Eyüpsultan belediyesi 29 mah 400.000 nufuslu bir ilçe  Özel Kalem Müdürlüğü bütçesi 35.000,000 bu  rakam diğer  Belediyelerin  Özel Kalem Müdürlüğü bütçeler ile kıyaslanmalı.

Özel kalem müdürlüğünde ne kadar insan çalışabilir bilmiyorum. 12.540,000 tl bütçe konulmuş Belediyeler de en yüksek personel gideri Zabıta, Fen İşleri ve Temizlik İşleri’nde olur.

”FİLİSTİN HALKININ MÜCADELESİNİ SELAMLIYORUM”

İnancı istismar eden her toplumun içerisinde katliam vardır, zulüm vardır. Onun için biz bu şehirde ve ülkemizde inancımızı, inançları, herkesin inancı kendine kul ile Allah arasında. İnançları, kendi çıkarlarına, kendi yaşamlarını iyileştirmeye, iktidarlarını sağlama almaya, korumaya, kullanmaya çalışanlar onlara kötülük yapmaktadır.

Etiketler
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER İBB MECLİS Haberleri
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI