CHP’Lİ GÜLSÜM POLAT: HUZURUN BAŞKENTİ EYÜPSULTAN’I DENETİMSİZLİĞİN BAŞKENTİ YAPTINIZ…

Eyüpsultan Belediye Meclisi 8 seçim 5’inci toplantı dönemi Ekim ayı 3’üncü bileşimi Meclis Başkanı vekili Ahmet Hamdi Gürbüz Başkanlığın da gerçekleşti.
 Tarih: 19-10-2023 21:52:26
CHP’Lİ GÜLSÜM POLAT: HUZURUN BAŞKENTİ EYÜPSULTAN’I DENETİMSİZLİĞİN BAŞKENTİ YAPTINIZ…

2024 Bütçesi ve performans programının görüşülerek onandığı toplantıda CHP İBB ve Eyüpsultan Belediye Meclis Üyesi Gülsüm Polat, söz alarak bütçe ve performans programı üzerine kendisinin ve partisinin görüş ve düşüncelerini dile getirdiği konuşmasında Eyüpsultan ilçesinin kronikleşmiş sorunları Alibeyköyde bulunan eski Belediye binasına, ve denetimsizlikler sonucu yaşanan iş kazalarına varıncaya kadar birçok konuya dikkat çektiği konuşmasın da ‘’Huzurun Başkenti Eyüpsulta’ı denetimsizliğin başkenti yaptınız” dedi.

Polat sözlerine şu ifadelerle devam etti:

Sayın Başkan, Saygıdeğer meclis üyeleri ve kıymetli misafirler hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Eyüpsultan Belediyesi 2024 yılı performansı ve bütçe program ile ilgili söz almış

bulunmaktayım.

Ancak bundan tam bir yıl önce 13 Ekim 2022 Tarihinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğünde meydana gelen grizu patlaması nedeniyle 43 maden emekçisi hayatını kaybetmiş, onlarca işçi de yaralanmıştır. Hepsini saygıyla anıyor ve tüm Amasra halkına bir kez daha başsağlığı diliyoruz. Bununla birlikte Soma’da, Kozlu’da, Karadon’da, Ermenek’te, Elbistan’da, Şırnak’ta, Siirt’te, Gediz’de benzeri facialarda hayatını kaybeden maden emekçilerini saygıyla anıyoruz. Unutmadık, unutturmayacağız dedi.

Polat konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

Konuşmamın içeriğine başlarken öncelikle 2024 Performans ve Bütçe Programının hazırlanmasında katkı sunan bürokratlara, başkan yardımcılarına, çalışanlara, değerli meclisimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Eyüpsultan Belediye Başkanımız Sayın Deniz Köken de bugün meclisimizde. Cumhuriyet Halk Partisi meclis üyeleri olarak Eyüpsultan halkına daha iyi hizmet verilmesini sağlamak üzere Bütçe ve performans programı ile ilgili önümüzdeki döneme ait gördüğümüz temenni, öneri ve eksiklikleri halktan aldığımız yetkiyle burada paylaşmak istiyorum.

Yapılan iyi hizmetler için peşinen teşekkür ediyoruz, takdir ediyoruz ancak bu görevlere halka hizmet etmek üzere talip olunduğunu da belirtmek isterim.

Performans programı belediyenin gelecek yıl yapmak istedikleri bütün işlerin faaliyetlerin tamamını ifade eden tablolardan oluşan bir kitapçık bütünüdür. 5393 sayılı kanunun 41. Maddesine göre bu performans programı belediye başkanı tarafından hazırlanır ve meclise sunulur. Meclis, bütçe ve performans programını görüşüp, bu işlemlerin yapılabilmesi için gerekli bütçeyi onaylayıp, kullanması için Belediye Başkanının yetkisine ve emrine verir. Bu doğrultuda Belediye başkanın bu bütçeyi kullanırken yönettiği ilçenin hassasiyetlerine, demografisine, dinamiklerine bağlı kalarak, ilçenin refahını ve konforunu arttıracak, ulaşım sıkıntılarını azaltacak, yeni yatırımlarla ilçeyi kalkındıracak projelere imza atması beklenir. Bunlar olması gereken ve genel temayül noktalarıdır.

”EYÜPSULTAN ‘DA DURUM BÖYLE Mİ?”

Peki Eyüpsultan’da durum böyle mi?

Yani ilçemizin sınırları içerisindeki sınırlı kaynaklarımızı ne şekilde kullanıyoruz?

Ulaşım sorunumuz nasıl çözülebilir?

Belediyenin ekonomik durumu nedir?

Sosyal ve kültürel alanlarımız yeterli mi? Gençler için yeterli tesislerimiz var mı?

Depreme karşı ne kadar konforlu ve güvenli durumdayız?

İlçemizin alt yapısı mevcut nüfusun yaşam kalitesini kaldırabilecek kapasitede mi?

Tabi bu soruların sayısı arttırılabilir… Bu sorulara verilecek cevaplar Belediye başkanının yönettiği kentteki durumunu, başarısı gösterecektir. Bunu cevabını elbetteki Eyüpsultan kamuoyu takdir edecektir.

2024 yılının performans programı görüşülmeden önce geçtiğimiz yıl neler konuşuldu, hangi vaatler verildi bunları da sorgulamak lazım.

Sayın Başkanın 2019 yılında, geldiğinde teker teker saymaya gerek duymuyorum  onlarca vaadi var.

Vaat listesine bakıldığında çoğunun hayata geçirilmemesine rağmen, sosyal medya algısını iyi yönetmesiyle çok başarılı imajı Eyüpsultan Belediyesi için lanse ediliyor.

”PEKİ GERÇEKLER NELER”

Spor Totoya yüzme havuzu yaptıran, bir AVM içine buz pateni pisti yaptırıp AVM müşterisinin artmasını kendine görev bilen ve bunun övgüyle açılışını yapan ve kuzey ormanları içindeki tarım arazisi statüsündeki belediye arsalarını satıp, vaatlerini yerine getirmek için özkaynaklarını kullanan bir politika ile ne kadar başarılı olunur?

”HUZURUN BAŞKENTİ EYÜPSULTAN’I DENETİMSİZLİĞİN BAŞKENTİ YAPTINIZ”

Mesela Eyüpsultan geçtiğimiz dönemde şu sloganı kullanırdı “Huzurun Başkenti Eyüp”… değildi ki Başkanını değiştirdi.

Şimdilerde ise “Denetimsizliğin Başkenti Eyüpsultan” mı demeliyiz…

Hakkında yüzyıllar boyu yüzlerce methiyeler dizilen kadim kent Eyüpsultan… Açık hava müzesi haline getirilmek üzere yola çıkılan ancak şimdilerde açık hava şantiyesine dönen Eyüpsultan…

Kimlikli işlerle anılmak isterim demişti Sayın Başkan… Üzgünüm sonuç ortada.

Geçtiğimiz yıl Eyüpsultan’da bir inşaatta gerekli önlemler alınmadığı için 11 yaşında bir yavrumuz şantiyede demirlerin üzerine düşüp hayata veda etti.

Eyüpsultan Belediyesi ise itiraf gibi bir açıklama yapmıştı “Müteahhit firma tarafından yasal yolları tamamlanmadan ruhsatsız olarak başlatılan inşaat”…

Diğer taraftan Eyüpsultanın kalbine hançer gibi saplanan başka bir inşaat projesi…

Baharyaka Evleri’nde daha hayatının baharında bir işçi kardeşimiz 10.kattan düşerek maalesef hayatını kaybetti. Yine alınmayan önlemler, yapılmayan denetimler…

Çırçır’ın alt tarafında kalan gecekondu bölgeleri bugünlerde 10-15 katlı binalarla zaptedilmiş durumda…

Hatta şehrin göbeğinde bir avuç yeşil alan kalan Şehit Halit Aydın Parkına bile göz diktiniz, çam ağaçlarını söktünüz, spor kulübü binası yapacağız diye iş makinalarıyla buralara girdiniz. Mahallelinin isyanına bile aldırmadınız…

Diğer taraftan yine ;

Yaya kaldırımlarındaki araç, ticarethane/dükkan işgalleri, moto kuryelerin işgallerinden bahsedelim.

Yürüyecek kaldırım bulamayan vatandaşların, engelli komşularımızın isyanına kulak verelim.

Her köşe başının, her direk dibinin çöp dağlarına dönüşmesini konuşalım…

Burada belediyenin çöp toplama görevi ile ilgili konuşmaktan ziyade, Eyüpsultanlı hemşehrilerimize bir ricada bulunmak istiyorum. Eyüpsultanda yaşayan değerli komşularımız lütfen çöplerinizi belediyenin çöp toplama saatinde dışarıya çıkarın ya da büyük çöp konteynerlerine çöpünüzü atın. Eyüpsultan bizim evimiz lütfen evimizi temiz tutalım.

Birkaç konuya daha değindikten sonra konuşmamı sonlandıracağım

ATIL KONUMDA BEKLETİLEN ALİBEY HASTANESİ’NİN YERİ NE OLACAK?

Bizler yaklaşık 4,5 yıldır Alibeyköydeki eski hastanenin yeriyle ilgili bir çalışma yapılacağını duyuyoruz sizden, Ancak sadece duymakla kalıyoruz başka bir gelişme maalesef yok. Alibeyköyün göbeğinde bir belediye mülkünün bu kadar atıl kalması akla başka şeyler getiriyor.

Sultan Center yıkıldı sonunda, buraya önemli bir proje yapılacak Eyüp stadı için dediniz… Bekliyoruz bu projeyi de heyecanla.

Haliç havzasının üniversiteler bölgesi olduğunu belirttiniz, 300-400 kişilik yurt yapacağınız müjdesini verdiniz üniversite öğrencilerine, eğitim öğretim yılı başladı, henüz ortada proje göremedik. Merak etmeyin sevgili öğrenciler 2024 yılında biz yapacağız, İBB olarak tam 14 yurt yaptığımız gibi.

1 milyon 680 bin metrekarelik bir alana Millet Bahçesi kurulması, Millet Kütüphanesi dediniz… Bu sanırım Merkezi Hükümetin bir projesiydi…

Sayın Başkan belediyeciliğe Eyüpsultan’da adım atmış biri olarak sizi heyecanlandıran projelerinizden biri olduğunu söylediğiniz Haliç Adalar Rekreasyon çalışması ne durumda?

Göktürk’te yapılması planlanan 40 bin metrekarelik doğal bir alana yayılacak Eyüpsultan Gençlik Kampı için çalışmalara döneminiz sonuna kadar başlayabilecek misiz? Konaklama birimleri, açık/kapalı etkinlik alanları, deneyim alanları, ortak üretim, öğrenme alanları, hizmet binaları, 350 kişilik çok amaçlı salon, konser ve tiyatro etkinliklerin düzenlenebileceği 600 kişilik etkinlik sahnesi gençlerimiz için hayal mi oldu yoksa?

‘’HALKIN PARASIYLA YAPILAN ALANLARI PROPAGANDA MERKEZLERİNE DÖNÜŞTÜRDÜNÜZ’’

Çiftalan Gençlik Kampı, kamp adı altında seçim yatırımına mı dönüştü acaba diye merak ediyorum doğrusu…

Çünkü sosyal medya paylaşımlarınızdan burasını sivil toplum kuruluşlarına, ya derneklere, ya muhtarlara, ya spor kulüplerine, ya da kah anne kız kampı, kah baba oğul kampı, kah gelin kaynana buluşması gibi siyasi propaganda yapılan partinizin programlarına dönüştürülürken gördük.

”VİZYON PROJELER HALA ORTADA YOK”

Cumhuriyetimizin kuruluş yıldönümü olan 2023’ü vizyon projelerle taçlandıracağız dediniz…

Zaman kısıtı olduğu için 53 vizyon projeleriniz arasında olan ve gerçekleştiremediğiniz 9 Kreşten, Günlük Yaşlı Bakımevinden, Engelli Rehabilitasyon Merkezinden, Sosyal Rehabilitasyon Merkezinden, Madde Bağımlılığı Destek Merkezinden, Girişimcilik Akademisinden, Teknoloji Deneyimleme Merkezinden, Tarımsal Park Projesinden, Bizimköy Projesinden ve Hobi Bahçesi projelerinden bahsedemiyorum.

Sözlerime son vermeden önce güzel bir haberi de duyurmak istiyorum bu vesileyle;

‘’GÖKTÜRKTE HUKUK KAZANDI, GÖKTÜR YEŞİL KALACAK’’

Bildiğiniz gibi Göktürkte 29 Mart 2022 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (ÇŞİDB) tarafından “rezerv yapı alanı” olarak ilan edildi ve 26 futbol sahası büyüklüğündeki alan yapılaşmaya açıldı.

Bu plan vatandaşlarımız tarafından açılan davalarla İPTAL edildi.

29 Mayıs 2023 tarihinde ÇŞİDB tarafından yapılan plan değişikliği ile alan yine rezerv yapı alanı olarak tanımlandı. Böylelikle bölgede plan yapma yetkisi Büyükşehir Belediyemiz’den Bakanlığa aktarılmak istendi.

İBB olarak 29 Mayıs 2023 onaylı 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama planına karşı iptal davası açtık.

Şimdi güzel haber,

Açtığımız davaya bakan yetkili mahkeme yaptığı inceleme sonucunda:

Bir alanın rezerv yapı alanı ilan edilebilmesi için kentsel dönüşüm açısından 6306 sayılı kanunda belirtilen niteliğe sahip olması gerektiği,

Alanın rezerv alan olarak ayrılmasının bilimsel olarak mümkün olmadığı,

Dava konusu alanda yapılaşma ile yeraltına sızan su miktarında ve yeraltı suyu seviyesinde azalmalar görülebileceği,

Suların yeraltına sızmamasının hidrolojik dengeyi olumsuz yönde etkileyeceği,

Alanın bir kısmının taşkın riski alanı içerisinde kaldığı,

Rezerv yapı alanı ilan edilmesinin taşkın ve benzeri afetler için katkı sağlayacağı,

hususlarını tespit ederek ilgili plan değişikliğini (yani arazinin rezerv yapı alanı yapılmasını) İPTAL ETMİŞTİR.

Bu emsal karar ile hem bölgenin ekolojik varlığını korumak için önemli bir kazanım elde ettik, hem de vatandaşlarımızı afet riski ile karşı karşıya bırakan bir düzenlemenin hayata geçmesini engelledik.

Ancak, yapılan inşaatlar REZERV YAPI ALANI KARARINA DAYANAK KABUL EDİLEREK DEVAM ETMEKTE İKEN, anılan Mahkeme kararı ile Rezerv Yapı Alanı kararı ortadan kalktığından, ilgili Mahkeme kararına göre DEVAM EDEN İNŞAİ FAALİYETLERİN TÜMÜNÜN DERHAL DURDURULMASI GEREKMEKTEDİR.

Hak Hukuk mücadelesinde bu aşamaya gelinmesinde katkısı olan herkesi kutluyor ve mücadeleye devam diyorum…

‘’DUVARDAKİ SANATI NEDEN GRİLEŞTİRDİNİZ?’’

Ayrıca, bizler için önemli olan bir başka konu yıllarca Türk ve yabancı grafiti sanatçılarının izinli olarak grafiti çalışması yaptığı Alibeyköy Vardar Bulvarındaki duvarımızın maalesef griye boyandığını gördük bir sabah… Bir sürü insanın önünden geçerken fotoğraflar çekildiği bu rengarenk duvar artık gri. Lütfen bu sanata ve sanatçıya, emeğine saygı gösterelim ve bu duvarı tekrar eski haline getirmek için bu sanatçılarımızla irtibata geçelim.

İBB ve Eyüpsultan Belediye Meclis üyesi Gülsüm Polat, 2024 yılı performans programının ve mali yılı bütçesinin Eyüpsultan halkına hayırlı olmasını diliyorum sözleri ile konuşmasını bitirdi.

Etiketler
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER BELEDİYE MECLİS Haberleri
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI