2. Altınoluk Alevi Kültür ve Sanat Festivali Başladı

2. Altınoluk Alevi Kültür ve Sanat Festivali Başladı
 Tarih: 10-08-2023 16:20:03
2. Altınoluk Alevi Kültür ve Sanat Festivali Başladı

Alevi Kültür Dernekleri Altınoluk Şubesi, Alevi Bektaşi Federasyonu ve Edremit Belediyesi’nin bu yıl 2.’sini düzenlediği Festival, "Yol ve Erkan Aşkına" temasıyla Altınoluk Çınaraltı Meydanı’nda başladı.

Büyük bir coşku ve yoğun ilgiyle beklenen Festival’e katılım oldukça fazlaydı.

Festivalin açılışına başta; Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan olmak üzere, Altınoluk Alevi Kültür Derneği Başkanı Veli Doğan, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Seher Şengünlü Yılmaz, siyasi parti ve kitle örgütlerinin başkan ve yöneticileri katıldı.

Başkan Selman Hasan Arslan; Festival öncesi, program dahilindeki ‘’Basında ve Ustaların Objektifinden Aşık Veysel’’ fotoğraf sergisinin açılışına katıldı.

Semah gösterisi ile başlayan festivalin açılış konuşmasını Altınoluk Alevi Kültür Derneği Başkanı Veli Doğan yaptı. Doğan, ‘’Bugün Alevilik dünyada ve ülkemizde konuşulan, tartışılan evrensel bir kültür halini aldı. Aleviler dernekler, cemevleri kurmaya başladılar. Alevilerde saz, söz, semah belleğimizi yeniler. Alevilerde semah halkla buluşma gönül alışverişi yapma sanatıdır. Bu sanatın özü saz, söz ve muhabbettir.’’ İfadelerini kullandı.

Kürsüye çıkan Başkan Selman Hasan Arslan ise konuşmasında: ‘’Sevgili Canlar Güzel Dostlar Alevisiyle Sünnisiyle bu ülkenin Aydınlık İnsanları Sizleri muhabbetle, sevgiyle, saygıyla, aşkla selamlıyorum. 2. Altınoluk Alevi Kültür ve Sanat Festivalimize Hoşgeldiniz. Edremit Belediyesi olarak, Cumhuriyetin 100. Yılında, Cumhuriyeti, koruyup kollayanlara, Kültüre ve Sanata sahip çıkanlara destek sunmaktan iftihar ediyor, onur duyuyoruz. Kıymetli Canlar, bu sene, burada, bu festivalin ikincisini düzenleniyoruz. İki diyoruz ama İkiliğe, ikirimciliğe karşı olanlarla “Bir olalım, iri olalım, diri olalım” diyenlerle beraberiz.’’ İfadelerini kullanarak birlik ve beraberlik vurgusunda bulundu.

Ardından iki şeyi daha vurgulamak istediğini belirten Arslan ilk olarak; Cumhuriyetin 100. Yılında bu etkinliği çok anlamlı bulduğunu belirtti. Nedeninin, Cumhuriyetin önsözü Çanakkale’de yazılırken, Atatürk Samsuna çıkıp Amasya’ya geldiğinde, Atatürk, Kongrelerde ülkeyi kurtarmaya çalışırken, Alevilerin her zaman yanına olması olduğunu açıkladı.

Arslan ikinci olarak dikkat çekmek istediği konunun, festivalin öne çıkardığı iki değer olduğunu belirtti: ‘KÜLTÜR ve SANAT FESTİVALİ. Bu Cumhuriyetin Temeli Kültürdür. Alevilerin de temeli kültürdür. Kuraklığın içinde filiz gibi boy vermenin zorluğunu yaşamıştır.’’

Arslan son olarak; ‘’PİR SULTAN olmak kolay mı? Türkün dilinde, sazın başının üstünde, başınsa darağacında olacak AŞIK VEYSEL Olmak kolay mı? 3 telli sazın, 2 görmez gözün, 1 temiz özün olacak’’ diyerek konuşmasına son verdi.

Festivalin ilk günü Dertli Divani ve Mektebi İrfan Zakirleri’nin muhabbetiyle son buldu.

13 Ağustos’a kadar sürecek olan festival programında; paneller, söyleşiler, sergiler, müzik etkinlikleri, halk oyunları, semah gösterileri yer alacak.

Etiketler
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER Edremit Belediyesi Haberleri
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI