DURSUN BULUT
  08-03-2024 15:30:00

KÖY ENSTİTÜLERİ VE HASAN ALİ YÜCEL!

Kurtuluş savaşıyla birlikte Türkiye yeniden inşaa edilme sürecindeydi. Son yüz yılın lideri Mustafa Kemal Atatürk ve Arkadaşları ülkenin yaralarını sarmak ve çağdaş bir Türkiye yaratmak için gece gündüz calışmaktalar.
O yıllarda nüfus yaklaşık 10 milyon, okuma yazma oranı kimi hesaplara göre % 5, kim hesaplara göre de % 10 gibiydi. Nüfusun % 80'ni köylerde yaşıyor. Köylerin neredeyse % 90'nında okul yoktu.
Mustafa Kemal çareyi, eğtimden, aydınlanma hamlelerinden buluyor. Yani köyünden başka bir yer bilmeyen, Dünya'dan bihaber yaşayan insanları, bilimle buluşturuyor. Bir yandanda refahı artırmak için ülkemizin sınayileşmesi için fabrikalar kurduruyor, demir yolları yaptırıyordu. Kısacık ömrüne savaşlar, yeni bir ülkeyi inşaa etme ve 4000'nin üzerinde kitap okumayı sığdırıyor.
Ölümünden sonra bu görevleri İsmet İnönü üstleniyor. Oluşan kabinede Hasan Ali Yücel Milli Eğitim Bakanıdır. İlk icraatı Köy Enstitüleri oluyor. 21 bölgede, tren yollarına yakın uçsuz bucaksız tarım arazilerine kuruluyor Enstitüler.
Kısa zamanda bilinçlenme, üretim, refah kendini gösterince tıpkı günümüzdeki gibi tarikatlar, toprak ağaları, güç odakları bu gelişmelerde rahatsız olmaya başlıyor. Başta toprak ağaları Sazak, Kartal gibi ailelerin, tarikat seyhlerinin başlattığı karalama kampanyasında paniğe kapılan İnönü, 1946'de Hasan Ali Yücel ve İsmail HakkıTonguç'u görevinden alıyor. Köy enstitülerinin kapanma sürecide bu adımla başlıyor.
Cumhurriyet devrimlerinden uzaklaşmanın ilk kırılma noktalarından biridir Hasan Ali Yücel'in bakanlıktan alınması.Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç, Türkiye halklarının hep gönlünde yer aldı. Almaya devam edecek. Bugün elimizde avucumuzda ne varsa, bu yiğit insanlar sayesinde vardır. Ölüm yıldönümünde Hasan Ali Yücel'i özlemle anıyorum!
  Bu yazı 484 defa okunmuştur.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI