DURSUN BULUT
  08-03-2024 15:29:00

SİYANÜRLE ALTIN ÇIKARMAYI DEMOKRATİK GÜCÜMÜZLE YASAKLATTIRMALIYIZ!

Eğer 9 kişi, İliç'te diri diri toprağın altında ölüme terkedilmemiş olsaydı maden hâlâ faaliyetteydi. Peki burada hepimizin bir sonuç çıkarması gerekmiyor mu? Sonuç çıkarmak için mutlaka insanların ölmesi mi bekleniyor?
Bu iktidardan once başladı siyanürle altın madeni işletilmesi. Ancak AKP iktidarı yüzlerce ruhsattla adeta ölüm fermanlarına imza attı. Siyanürle altın çıkarmayı Dünya literatüründe çıkarırken ve Kanada firması kendi ülkesinde bu izinleri alamazken, ülkemizde bu firmaların yolu açıldı hemde %2 bedel karşılığında. Kazdağları, Kelkit Ovası, Bergama gibi yerlerde zehirleme devam ediyor.
Şimdi soruyorum:
● AKP'nin Sn.Yöneticileri, Bakanları, İBB Adayı; eğer "biz bunun tehlikeli olmadığını biliyorduk. Cünkü: ÇED Raporları vardı, sorumlu bakanlığımız değil" diyorsa, bu bir kandırmadır. ÇED Raporlarını aldırmak için hangi manevraları yaparak kurul üyelerini nasıl değiştirdiğinizi biliyoruz.
● Eğer "ülke çıkarlarını öne çıkardık" diyorsanız, bu da yalan. Ayrıca ülke çıkarı sesas olarak insan sağlığından geçer. Bu tür madenlerle ülkenin geleceğini ve insanın yaşamını yok ediyorsunuz. Bunlar göremeyecek kadar "âmâ" mısınız?
● Gelişmiş ülkelerde bu tür madenler yasaklanırken, siz neden izin verdiniz? "Bunu bilmiyorduk" diyorsanız, "Dünya Lideri" diye cümleleri niye kuruyorsunuz?
● 9 İnsanımızın diri diri gömülmesine sebep oldunuz. Hiç vicdanlarınız sızlamıyor mu?
Kendine muhalefet diyenlere ise şunları sormak istiyorum:
● Bu ruhsatlar, tam 26 yıl önce verilmeye başlandı. AKP'den sonra ruhsatlar jet hızıyla çoğaldı. Bergama Ovacık köylüleri başta "hop dediks" ler olmak üzere isyan etmişti, 1989'dan beri. Neden Ovacık Köylülerin'in, BARO'nun, TABİPLER ODASI'nın, TMMOB'un, DİSK'in onuzdaşları olamadınız yeterince?
● Neden Bergama Köylülerinin, Fatsa, Kazdağları, Kelkit Ovası Köylülerinin omuzdaşı olmadınız? Neden en önlerinde mücadele bayrağı açılmadı?
İşte işin çözüm noktası, bu düğümde gizlidir. İnsanlarımız diri diri toprağa gömüldü, sanki AKP'e bunlara sebep olmamış gibi davranıyor ve ruhsat iptal ediyor ve suçlarının üstünü kapatarak yeniden seçim kazanmak istiyor. Herkes bu oyunları görmeli ve AKP'yi teşhir etmeli. Hepimizin gündemi: Açlık, yoksulluk, işsizlik, emeklilerin sefaleti, ormanlarımızdaki, dağlarımızdaki siyanürlü madenler, kent talaninlarına karşı çıkmak olmalı.
  Bu yazı 504 defa okunmuştur.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI