DURSUN BULUT
  20-06-2023 20:31:00

DÜZENSİZ GÖÇ VE MÜLTECİLİK SORUNU!

İki gün önce Yunanistan açıklarında göçmen taşıyan bir deniz taşıtı battı ve yüzlerce göçmen öldü. Aslında öldürüldü.Uluslararası Göç Örgütü (IOM)'ün 2020 yılında yaptığı açıklamada; Dünya'da 1990'da ülkesinin dışında yaşayanların sayısı 128 milyonken, 2020'de yani 30 yılda 221 milyona çıkıyor. Bu sayıya Göçmen ve Mültecilerin sayısı dahil değildir.
Dünya'da savaşlar, otoriter rejimler, ekonomik krizler, iklim değişikliği nedeniyle 2020 yılına kadar 80 milyon insan evini, ülkesini terk etmiştir. Bu sayının 2022'de 100 milyona ulaştığı, bu sayının 35 milyonu başka ülkelere, 65 milyonu da kendi ülkesi içinde yer değiştirdiği açıklanmakta. Her gün yaklaşık 44 bin kişi göç ve mülteci olarak ülkelerini terk ediyor. Bu demektir ki, günümüzde bu sayı 110 milyonu aşmış durumda.
Avrupa, Amerika, Japonya gibi ülkeler düzensiz göç ve mültecilere karşı acımasız önlemler alarak her yıl deniz yoluyla kaçak taşınan insanlardan ortalama 1500'ü, denizlerde boğulmakta veya boğulmaya zorlanmakta.
Emperyalizm neo liberal sistemiyle sömürüsünü son 40 senede katmerleştirdi. Bu insafsız sömürünün getirdiği açlık, işsizlik, otoriter rejimler nedeniyle insanlar kaçarken daha güvenilir ülkelere sığınmak istiyor. İşte bu kaçışlar refah içinde olan ülkelerin yaşamlarını tehlikeye atmasın diye, o ülkelerce sert onlemler alınarak engelleniyor. Diger yandan yine bu ülkelerde daha ırkçı yönetimlerinde iktidara gelmesini sağlıyor.
Dünya solu bu sarmal içinde susmuş durumda. Partimiz CHP bu ciddi soruna yani düzensiz göç ve mülteci sorununa karşı duyarsız kalamaz. Bu soruna kafa yormalı. Uluslararası boyutta ilişkiler kurmalı, Dünya'yı sömüren bir avuç ülkeye karşı politikalar geliştirmeli. Dünya solu ile ilişki kurarak çözümlerin üretilmesini gündemine almalıdır. Yine BM ile ilişkiler kurularak her yıl büyüyecek bu soruna karşı önlemleri konuşmalıdır.
Aksi taktirde önce para için kapıları açan sonra bu göçü kullanan iktidarın oyununa gelmeye devam edeceğiz ve ülkemizde ırkçı, faşist akımların büyümesine, ellerimizle yol vereceğiz. Yakın geleceğimizin en büyük tehlikelerinden biri Göçmen ve Mülteci akımıdır. Sıradan söylemlerle bu sorun çözülemez.
  Bu yazı 869 defa okunmuştur.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI