DURSUN BULUT
  01-06-2023 20:12:00

SİYASETİ DUYGULARLA VE KİŞİSEL İKBALLE DEĞERLENDİRMEK YARINI ISKALAMAKTIR!

Öncelikle sizlerden özür diliyorum. Çünkü yazım değerlendirme yazısı olduğu için uzun bir yazı. Belki yazıyı okumaktan sıkılacaksınız. Ancak saberederek okumanızı diliyorum.
Seçimlerin 2'inci turunu da geride bıraktık. AKP ortaklığı hem meclisi hem de CB'lığını kazanmış durumda. CHP'ye gönül veren halk umutlanmıştı.1'inci turdaki olumsuz sonuçlara rağmen, 2'inci turda da umudunu yitirmedi ve Sn. Kemal Kılıçdaroğlu'na desteğini devam ettirdi. Her iki turda, tüm #Adaylara, #Milletvekilliğine seçilenlere, tüm parti #üyelerine, #Seçmenlere, #Katkı verenlere, #Öncülük yapan herkese yürekten teşekkür ediyorum. Muhalif tüm ittifak partilerine, ittifaka katılmayıp destek veren diğer ittifak partilerine yürekten teşekkür ediyorum.
Özellikle #Kadınları, #Gençleri kutluyor ve içten teşekkür ediyorum. AKP yanlılarınca birçok ilde yaratılan saldırganlığa rağmen Türkiye halkları demokrasi dersi verdi. İradesini sandıklardan tecelli etti. Biz ne kadar çaba sarfettikse de #Halkımız, #Değişimi şimdilik erteledi. Süphesiz mücadeleye devam edeceğiz. Ancak dersler de çıkaracağız. Her alandaki değişim mücadelesini daha da hızlandıracağız.
Bu yazıyı kaleme alırken sürecin nazikliğini dikkatte alarak yanlış bir ifadenin yer almaması için azami özen gösterdim. Çünkü yeterince sertlik yaşatıldı bize. Bu yazımda daha çok (eksikliklerimizi tüm detaylarıyla konuşmayı sonraki günlere bırakarak ) siyasi aktörlerin davranış biçimlerini, söylemlerini ve bazı önerilerimi anlatmaya çalışacağım.
Bazı partililer, seçmenler, daha ilk saatlerde duygularıyla yazmaya başladılar. Halka "her şeye müstehaklar" diyerek üst perdeden sözler sarffettiler. Bazıları, "olmuyor kardeşim, ne yapsak olmuyor. Halk, aleviye, sola oy vermiyor" şeklinde atarlardan bulundular. Kimse sonuçlardan ders çıkarmıyor! Ben ne yaptım? Neden olumsuz sonuçlar alındı? İzlenen strateji doğrumuydu? Sorularını sorarak, çözüm arayışı içinde olmuyor. Ne yapıyor? Suçlamayı öne çıkarıyor.
Bazı kişiler, yöneticiler, dışarıdaki bazı aydınlar, alınan sonucu galibyet gibi sunuyor. AKP iktidarının devletin tüm gücünü kullanmasından dolayı ve diğer bazı gerekçeleri sıralayarak, CHP'nin aldığı oy oranın başarlı bir sonuç olarak niteliyorlar. Bir hatırlatma partimizin oyu %20'nin bir tık üstünde, CB'lığı oylarıda ittifaklara göre değişkenlik göstermiş ancak hep aynı oranlarda. Seçim öncesi "susun, cephedeyiz" söylemleriyle herkes susturuldu. Ancak seçim sonrası aynı hata yapılmamalı, insanlar özgürce değerlendirme yapmalı!
Kimileri de daha ilk dakikalarda genel başkanı ve kadrosunu istifaya davet ediyorlar. Belliki bu sesleri yükseltecekler. Ancak bu istifa söylemleri bugüne kadarki eksiklikler iyi analiz edilemeden, yapılması gerekenler iyi anlatılmadan, partinin üstün yararı iyi gözeltilmeden yapılırsa bir "kör dövüşü" bizi bekliyor demektir.
▪︎ Sn.Genel Başkanımızın, "biz burdayız, daha da güçlüyüz" gibi ifadesini duyunca doğrusu, ne oluyor sorusunu hemen kendime sordum. Bu söylem, çok aceleye getirilmiş bir söylemdir. Daha sonra bu söylemden cesaret alanlar, "iktidarın her türlü oy hırsızlığı, maniplasyonu, asimtrek bir şekilde devletin gücünü kullanması gibi gerekçelerden dolayı aslında biz kaybetmedik, kazandık" demeye başladılar.Hatta bazıları "...siz kaybetmediniz. Biz kazandırmadık" demeye başladılar. Bu da bizi eksikliklerimiz konuşma yerine, gereksiz meydan okuyuşlarına götürebilir. Hiç şüphe yoktur ki, AKP iktidarı tüm kötülüklerin anasıdır. Kazanmak için her yalanı, iftirayı ürettiler, medyayı kullandılar, insanlara korku saldılar. Devleti parti devleti gibi kullandılar ancak onlarca kez alınan yenilgiler, bu gerekçelerle izah edilemez.
Sevgili Dostlar;
Bilmenizi isterim ki, bu tür söylemler bizi sürekli yenilgilere götürür. Ömrümüz geçecek,biz başarı yüzü göremeyeceğiz. Bu sonuçlar gösterdi ki, ister parti içinde, ister dışında olsun, sol bunalımdadır. O nedenle duygularımızla değil, aklımızla hareket etmeliyiz.
▪︎ Biz bir yenilgi yaşadık. Bundan ders çıkartıp, geleceği planlamalıyız. Bu yenilgide herkes üzerine düşen payı almalı ve gereğini yapmalıyız.
▪︎ Partiyi ele geçirme ya da elden tutma anlayışından vazgeçerek, bunalımdan nasıl kurtulacağımızı konuşmaya başlamalıyız.
▪︎ Geleceği doğru okumak istiyorsak, öncelikle aldığımız olumsuz sonuca bahane üretme, sonucu başarıymış gibi gösterme yerine #Kurullarımızı ve düşünce üretme #Platformlarımızı işleterek hızla sorunlarımızı, eksikliklerimizi ve çözümleri konuşmalıyız.
▪︎ Kendi iç işleyişini #Demokratikleştirmeyen, Türkiye'yi #Demokratikleştiremez. Bu gerekçeden hareketle yarından tezi yok, #TüzükKurultayını toplamalıyız. Yine aynı süreçte #Kongreleri yapacağımız ilan edilmelidir. #YeniTüzüğün oluşmasından hemen sonra da #KongrelerSürecini başlatmalıyız. Başlatmazsak cezalı duruma düşeceğiz. Başlatamayıp, neredeyse 4 senedir görev yapan yorgun kadrolarla 2024'de gidersek, partimizi bir yenilgiye daha mahkum ederiz. Buna kimsenin hakkı yoktur!
▪︎ Genel Başkanımız ve kadrosunun içinde canhıraş mücadele edenlerle omuzdaşlık yaptık. Emeklere saygım sonsuz. Ancak Genel Başkanımız ve kadrosu partimize iylik yapmayı düşünüyorsa, kendilerini aynı görevde tutma alışkanlıklarından vazgeçmeli ve sol değerlerin gereğini yapmayı bugünden kamuoyuna duyurmalı.
▪︎ Hele, hele 2024 yerel seçimlerinde belediye başkanlarını atama isteğine asla tevessül edilmemeli. Belirleme hakkı üyelerin olmalı. Aksi taktirde, yapılacak atamalar bir siyasi intihar olur. Unutmayalım! Bu tür davranışları Sn. Baykal 1999'a kadar sergilemişti ancak partiyi baraj altında bırakmaya sebep olan genel başkan olarak tarihe geçmişti. Gelin bunları bize yaşatmayın. Yenildiğimizi kabul edelim. Aynı partinin üyeleri olmamıza rağmen yoldaşı değilmiş gibi davranma yerine, dayanışan, birlikte üreten, birlikte yöneten yoldaşlar olalım. Herkes birbiriyle konuşmaya başlasın. Geleceğimizi konuşmaya başlayalım.
NOT: Yazıyı okuyan herkes öneri ve yorum yazarsa sevinirim.
  Bu yazı 1195 defa okunmuştur.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI