Bahri Balaman, ‘Alınan tedbirler sayesinde piyasa düzelme eğiliminde’

30 yılı aşkındır otomotiv sektöründe faaliyet gösteren ve yıllar içerisinde inşaat ve akaryakıt sektöründe de faaliyet gösteren Balamanlar A.Ş. bölgenin en köklü firmalarından biri.
 Tarih: 05-09-2023 19:50:25   Güncelleme: 05-09-2023 21:23:25
Bahri Balaman, ‘Alınan tedbirler sayesinde piyasa düzelme eğiliminde’

1993 Yılında Bahri, Ömer Sırrı Balaman kardeşlerin ortaklığında kurulan Balaman Otomotiv’in ikinci kuşak sorumlusu Bahri Balaman ile sektör hakkında kısa bir söyleşi gerçekleştirdik. Sıfır ve ikinci el otomobil fiyatlarındaki dalgalanmalar, sektörde yaşanan sıkıntı ve gelişmeler hakkında önemli açıklamalarda bulunan Burhan Balaman, alınan tedbirler sayesinde piyasanın düzelme eğiliminde olduğunu ifade etti.
30 yılı aşkındır otomotiv sektöründe faaliyet gösteren ve yıllar içerisinde inşaat ve akaryakıt sektöründe de faaliyet gösteren Balamanlar A.Ş. bölgenin en köklü firmalarından biri. Türkiye genelinde müşteri ve iş potansiyeline sahip olan Balaman Otomotiv’in genç müdürü Burhan Balaman ile sektörde yaşanan gelişmeler hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik.
Emin Doğan : Öncelikle Balamanlar AŞ. Hakkında bilgi verebilir misiniz?
Burhan Balaban: Balamanlar Otomotiv Bahri, Sırrı ve Ömer Balaban kardeşlerin ortaklığında 1993 yılında kuruldu. Bende Ömer Balaban’ın oğluyum. Firma aile şirketi olarak yaklaşık 30 yıldır hizmet vermektedir. Aynı zamanda İnşaat ve akaryakıt sektöründe de faaliyet gösteren bir kurumuz.
Son zamanlarda otomotiv sektörünü biz gençlere bıraktılar. Bizde aldığımız bu bayrağı hakkıyla taşıyabilmek adına gayret gösteriyoruz.
Emin Doğan: Genç bir iş adamısınız. Aile şirketi olması hasebiyle çocukluğunuzdan beri bu sektörün içinde olduğunuzu biliyoruz. Bu süreç nasıl gerçekleşti?
Burhan Balaban: Yaşın 28 ama küçüklüğümüzden beri bu işin içindeyiz, babamın ve amcalarımın yanında işi öğrendik. 15 yıla yakındır sektörün içindeyim. Ülkenin her ilinden müşterilerimiz var. Tam 30 yıldır oluşan dostluklar ve beraberinde ki güvenle, ülkenin her yerinden araç alıyor araç satıyoruz. 2022 yılından sonra kurduğumuz profesyonel bir sistem ile de çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.
Emin Doğan: İkinci el piyasasında bir düzensizlik var . Bu dalgalanma neden oluşuyor ve gelecekte piyasayı neler bekliyor?
Burhan Balaban: ikinci el fiyatları konusunda piyasa eskisi gibi olmayacak görünüyor. Düzelmeler yaşanıyor, devleti aldığı bazı önlemler var ama ikinci el piyasasında araçların hepsi yükselebileceği en yüksek noktaya geldi. Bu yükselişin ve belirsizliğin duracağına inanıyoruz. Piyasa eskisi gibi olmasa bile her gün artışların yaşanmasını beklemiyoruz.
Özellikle son 3 yıldır bir aracı satmaktansa beklemek daha karlı bir konuma gelmişti. Her gün bir fiyat artışı olunca bu da fiyatların oturması için esnafın beklemesi, sattığın yerine yenisini koyabilmek adına satışları durdurması anlamına geliyordu. Bu dengesiz yükseliş kimsenin işine gelmedi. Çünkü sattığınız aracın yerine alacağınız aracında fiyatının yükselmesi piyasayı olumsuz şekilde etkiledi. Alınan tedbirlerle de bu dalgalanmanın durulacağını görüyoruz.
Emin Doğan: Sıfır araçları bulmak konusunda bir sıkıntı da yaşandı.
Burhan Balaban: Sıfır araçlar bir ara yok denecek kadar azdı. Son zamanlarda bu sıkıntıda aşılmaya başlandı. Pandemi dönemi ile başlayan bu tedarik zincirinde bir bozulma yaşandı. Çip konusunda yaşanan sıkıntılar üretimi azaltırken talebi karşılamaması da piyasayı yükseltti. Sıfır araçlarda ki bu daralma ikinci el fiyatlarını olması gerektiğinden fazla yükseltti.
Emin Doğan: İkinci el araçlar sıfır araçlardan daha pahalı bir durumda. Bu denge nasıl düzelir?
Burhan Balaban: Fiyatların artması arz ve talebin dengesizliğinden oluştu. Talebi karşılayacak sıfır araçlar piyasaya sürülmeyince ikinci ele olan talep arttı. Piyasada yeterince araç olmayınca da fiyatlar olması gerektiğinden fazla artarak sıfır araçlardan daha pahalı bir hale geldi. Bu artış sektörde faaliyet gösteren ciddi firmaların iş hacmini azaltırken, eldeki sermayenin azalmasına sebep oldu. Kar ile sattığınız arabayı bir hafta içinde geri alabilme şansınız kalmadı. Her gün artan fiyatlar karşısında esnaf alım ve satımları beklemeye aldı. Bu da piyasadaki belirsizliği artırdı.
Devletin aldığı tedbirlerden biri de bu. Artık kimse ikinci el arabayı sıfır araçtan pahalıya satamaz. Cezalar ve takip başladı.
Bu süreçte sektörde faaliyet göstermeyen birçok vatandaş bu işi yapmaya başladı. Alınan önlemler dahilinde bunlarında önünün kesileceğini düşünüyoruz.

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER EKONOMİ Haberleri
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI