Hüseyin Kalanç’tan Necmi Kadıoğlu’na sert tepki: “Kentleşme betonla değil, kültürle olur”

Esenyurt Dersimliler Derneği Onursal Başkanı Hüseyin Kalanç, Esenyurt eski Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu’nun Karslılara ve Esenyurtlulara yönelik sözlerine sert tepki gösterdi.
 Tarih: 25-06-2026 13:39:48   Güncelleme: 25-06-2026 13:44:48
Hüseyin Kalanç’tan Necmi Kadıoğlu’na sert tepki: “Kentleşme betonla değil, kültürle olur”
Kadıoğlu’nun kentleşme üzerinden Esenyurtluları hedef alan ifadelerine yanıt veren Kalanç, “Kentleşme, insanları memleketlerine göre ayırmak değil; kültürle, sanatla, eğitimle ve ortak yaşam bilinciyle olur” dedi. Kalanç, Esenyurt’un Türkiye’nin dört bir yanından gelen emekçilerin, işçilerin, memurların ve küçük esnafın kurduğu bir kent olduğunu belirterek, “Evet, Esenyurt yoksul bir kenttir. Yoksulluk istismara açıktır.
Ama Esenyurt hiçbir zaman bilinçsiz bir kent olmadı. Bu kentin mayasında emek, dayanışma ve mücadele vardır” ifadelerini kullandı. “Esenyurt’un çocuklarına açılmış bir gelecek vardı” Dr. Gürbüz Çapan döneminde Esenyurt Belediyesi Kültür Merkezi’nin yalnızca bir bina değil, kentin çocuklarına açılmış bir gelecek olduğunu vurgulayan Kalanç, merkezde yaklaşık 1200 öğrencinin eğitim aldığını ve tam 25 ayrı dalda kurs verildiğini hatırlattı. Kalanç, “Resim, heykel, tiyatro, müzik, bağlama, gitar, piyano, fotoğraf, sinema, seramik, karikatür, yaratıcı drama ve felsefe atölyeleri vardı. Çocuklar ve gençler sanatla, kültürle ve düşünceyle buluşuyordu.
Bugün televizyonlarda, tiyatro sahnelerinde gördüğümüz birçok oyuncu, sanatçı, heykeltıraş, karikatürist ve kültür insanı o merkezlerden yetişti” dedi. “Kültür merkezini kapatarak Esenyurt’un geleceğine kilit vurdunuz” Kadıoğlu döneminde Esenyurt Belediyesi Kültür Merkezi’nin kapatıldığını belirten Kalanç, kültür ve sanat alanındaki tahribatın bununla sınırlı kalmadığını söyledi. Kalanç, Esenyurt Kurucu Belediye Başkanı Dr. Gürbüz Çapan tarafından tasarlanan ve inşaatı tamamlanan Nazım Hikmet Kültür Merkezi’ndeki tiyatro ve sinema salonlarının düğün salonlarına çevrildiğini, kültür merkezinin önündeki Nazım Hikmet heykelinin ise Kadıoğlu döneminde ortadan kaybolduğunu ifade etti. Kalanç, “Kültür Merkezi’ni kapattığınız gün sadece bir binanın kapısını kilitlemediniz; Esenyurt’un kültürel geleceğine de kilit vurdunuz. Binbir emekle Esenyurt’a kazandırılmış sanatçıları, eğitmenleri ve kültür emekçilerini Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne, Fen İşleri Müdürlüğü’ne sürerek adeta cezalandırdınız. Bir kentin çocuklarına sanat ulaştıran insanlara verdiğiniz mesaj açıktı: ‘Bu kentte sanatın yeri yok’” sözleriyle tepki gösterdi. “Bu dil ayrımcıdır, Esenyurt’un ruhuna aykırıdır” Necmi Kadıoğlu’nun Esenyurtluları memleketleri üzerinden değerlendirmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Kalanç, “Şimdi çıkmış Esenyurt’un Karslısını, Ardahanlısını, Erzurumlusunu, Sivaslısını kentleşme üzerinden aşağılamaya kalkıyorsunuz. Bu dil yanlıştır, ayrımcıdır ve Esenyurt’un ruhuna aykırıdır” dedi. Esenyurt’u Esenyurt yapan şeyin insanların hangi şehirden geldiği değil, bu kentte birlikte kurdukları yaşam olduğunu vurgulayan Kalanç, Kadıoğlu’na şu soruları yöneltti: “Yıllarca bu kenti yönettiniz. Kentleşme adına ne yaptınız? Yeni kültür merkezleri mi açtınız? Yeni tiyatro sahneleri mi kurdunuz? Yeni kütüphaneler mi yaptınız? Yeni sanatçılar mı yetiştirdiniz? Yoksa gökdelenler dikerek insanları beton blokların arasına mı hapsettiniz?” “Esenyurt’un sorunu Karslısı, Dersimlisi değil; rantçı yönetim anlayışıdır” AKP’nin İstanbul’un birçok yerinde olduğu gibi Esenyurt’u da rantın insafına bıraktığını söyleyen Kalanç, Kadıoğlu’nun “New York yapacağız” söylemine de tepki gösterdi. Kalanç, “Ortaya çıkan şey kültürüyle, planlamasıyla ve kamusal yaşamıyla örnek bir dünya kenti değil; betonun, plansızlığın ve rantın kuşattığı bir Esenyurt oldu” dedi. Açıklamasının sonunda Esenyurt’un tüm hemşehri kimlikleriyle bir bütün olduğunu vurgulayan Hüseyin Kalanç, “Bu kentin sorunu Karslısı, Dersimlisi, Ardahanlısı ya da Erzurumlusu değildir. Bu kentin sorunu, yıllarca onu yönettiği halde kültürüne, sanatına ve geleceğine sahip çıkmayan anlayıştır. Esenyurt’un Karslısı da değerlidir, Dersimlisi de, Ardahanlısı da, Tokatlısı da, Erzurumlusu da. Bu kentin gerçek sahibi; memleketi ne olursa olsun, emeğiyle yaşayan ve Esenyurt’u omuzlarında taşıyan insanlardır” ifadelerini kullandı.
 
 
 
 
Etiketler
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER SİYASET Haberleri
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI