DURSUN BULUT
  03-09-2024 19:57:00

ÖN SEÇİM TEMEL İLKEDİR AMASI FAKATI OLMAZ!

ÖN SEÇİM TEMEL İLKEDİR AMASI FAKATI OLMAZ!
CHP gündemi oluşturmaya başladı.Tüzük Kurultayı bizi daha da gündeme taşıdı. Herkesin bizi konuşması çok değerli, ancak hata yapmaya lüksümüz yok. Seçmenler, 2024 Yerel Seçimlerinde bize işaret verip, dediki: "Senin yolunu açtım ama henüz iktidar için yolunu açmadım. Çünkü; seni gözetliyorum". Öyleyse bize düşende bu işaretin zafere gidecek yolunun şifrelerini çözmektir.
Peki, şifreleri çözüyormuyuz?
Çok emin değilim! Çünkü; birçok olumlu adımlar atılırken, önemli hatalar da yapıyoruz. Önce olumlu adımları yazmak isterim.
● CHP eskisi gibi kapalı alanlarda kalmıyor, sokağa çıkıyor ve miting yapıyor, dertleri dert ediniyor, insanlarla buluşuyor.
● AKP yönetemiyor, tıkandı halk değişim istiyor. Tüm anketlerde oylarımız AKP'nin 2 ya da 3 puan önünde.
● Partimiz halkın değişim talebini gördü. Bir yandan kendi eksikliklerini gideriyor, Tüzük Kurultayı yapıyor, hemen sonrası Program Kurultayı yaparak, Türkiyeyi nasıl yöneteceğini anlatacak.
● Yurdışı hamleleri yapıyor. Sosyalist Enternasyonal'e üye partilerle görüşüyor.
● Kadrolarını nitelikli hale getirecek. Eğitecek, aidiyet duygularını geliştirecek. Üyelerin, halkın düşüncelerini alarak, birlikte üretecek.
● Belediyelerimiz sosyal devlet anlayışından hareketle yoksul insanlara ellerini uzatıyor. Kreş, Yurt, Kütüphane yapıyor. Çocuklara süt dağıtıyor, öğrencilere burs veriyor. Çevreye, yeşil alanlara, toplu taşımaya önem veriyor.
Peki atılan bu olumlu adımlardan sapmalar oluyor mu? Oluyorsa ne gibi sapmalar oluyor?
Evet maalesef sapmalar, eksiklikler var, Parimizi yönetenler, uyarılara da yeterince yaklaşım gösterilmiyor! Örneğin:
● AKP'nin Türkiye'yi yönetemediği ortada. Ancak inatla iktidarı bırakmıyor. Ülkeyi, erken seçime götürmüyor. Hani halk arasında bir laf var "koltuk tatlıdır". Dolayısıyla koltuğu bırakmayacak. AKP'yi erken seçime götürecek güç, Toplumsal Muhalefettir. Sokağa çıktık, tütün, fındık mitingleri düzenledik. İktidarı protesto eden çiftçilerin yanında olduk ancak kitlesel dayanışmayı henüz başaramadık. Çünkü:
☆ Mitinglere örgütlerimizi yeterince katamıyoruz. Etkinlik kararlarını, sorumlularla konuşmadan, onları seferber etmeden alıyoruz.
☆ Mitinglere, protestolara birkaç milletvekilinin katılımı yetmez, bizim her ilde onbinlerce üyemiz var, Toplumsal Muhalefet önemli diyoruz ama oluşmasına yeterince katkı veremiyoruz.
☆ Toplumsal Muhalefeti yaratmadan sadece AKP'nin yıpranmasıyla iktidar olmamız olası değil. "Biz değişmeden, Türkiye'yi değiştiremeyiz". Tüzük değişikliği ile bunu başarabiliriz ancak taslak çok umut vermiyor. Örneğin: Mahalleler, "Toplumsal Muhalefetin" yaratılmasının ilk ayağıdır. Mahalle örgütlenmelerimizin yeterli olmadığını, üyelerimizin en az yarısının partiye karşı ilgisiz olduğunu bilmemize rağmen, hâlâ "Mahalle Meclislerimiz" yok, "Mahalle Temsilcilerimizi", ilçe başkanları atıyor.
☆ Üyelerin güncellenmesi de yok. Yani birilerinin kendilerini seçtirmek için yaptığı üye kayıtları orta yerde dururken, kimse; değişim, nitelik, dinamizm beklemesin.
☆ İlçe ve İl kongrelerinde karar tasarıları hâlâ Kurultaya taşınamıyorsa kimse katılımcılıktan bahsetmesin.
☆ Milletvekili, Belediye başkanları adaylarının belirlenmesinde ön seçim temel ilkemizdir denmiyor. Oysaki, ön seçim tartışılmaz bir temel ilkedir. Aması, fakatı, lakini yoktur.
☆ Genel Başkanın yetkileri sınırsız. Taslakta da bu sınırsız yetkiler devem ediyor. MYK Üyelerini Genel Başkanlar atamaya devam ederse; kongrelerde il, ilçe yönetimleri çoğulculuk yerine çoğunluk anlayışıyla seçilirse, değişimi nasıl gerçekleştireceğiz?
☆ Yerel Yönetimlerde başarılıyız. Ancak örgütlerimizle bağları zayıftır. Örgütlerimizin katkısı alınmazsa başarıyı nasıl kalıcılaştıracağız?
AKP'nin oyun oynamasına fırsat veriyoruz!
AKP, iktidarını yeniden toparlayamayacağını biliyor. Tek çıkış yolu var...o da; CHP'yi kendi içinde birbirine düşürmek. Biliyorki, ekonomi, işsizlik, talan, eşitsizlik, özgürlükleri gasp konuşulsa iyice eriyecek. Tuzak hazır, CB'nı adayı X'mi, Y'mi? Tüzük Kurultay'ında genel başkan seçilecek mi, seçilmeyecek mi? Önceki ve yeni Genel Başkanlar şu, şu, şu isimlerle görüştü, acaba niye görüştü? Gibi, konuları kestirip atmadan, reddetmeden AKP'nin oyununu nasıl bozacağız? Seçimlere daha birkaç yıl var, AKP'nin oyununa gelerek bu tartışmaları yapmak bize birşey kazandırmaz. Genel merkezimizin önünde duran sorumluluklar kısaca şunlardır:
☆ Tüzüğümüzü olabildiğince(ki, bu halkın talebidir) demokratikleştirmektir.
☆ Mahalle Meclisleri kurarak, toplumsal muhalefeti örgütlemek, kitleselleşmektir.
☆ Üyelerini güncellemek ve nitelikli hale getirmektir.
☆ Hergün erken seçim sesini biraz daha
yükseltmektir.
☆ Tüzük Kurultayından sonra, en geç bir yıl içinde Türkiye'yi hangi politikaları izleyerek yöneteceğimizi açıklamaktır.
  Bu yazı 389 defa okunmuştur.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI