DURSUN BULUT
  28-04-2024 23:31:00

84 YIL OLDU KÖY ENSTİTÜLERİ UNUTULMADI!

Türkiye'de ilkokul öğretmeni yetiştirmek üzere 17 Nisan 1940 tarihli ve 3803 sayılı yasa ile açılan okullardır Köy Enstitüleri. Tamamen Türkiye'ye özgü olan bu eğitim projesini 28 Aralık 1938 tarihinde milli eğitim bakanı olan Hasan Âli Yücel bizzat yönetti.
Okulların başına İsmail Hakkı Tonguç getirilmişti. Kısa sürede sadece Türkiye'de değil, Dünya'da ses getirdi. Türkiye bu okulları çok sevdi ve kısa sürede çok sayıda bölgede kuruldu. Başta Amerika olmak üzere birçok ülke bu modeli yerinde incelemek üzere heyetler gönderirken, ülkemizdeki müesses nizam rahatsız olmaya başlamıştı.
Toprak Ağalarının sistemi sarsılmaya başlayınca alehine kampanyalar başlatıldı. "Komünist yetiştiriyor, Komünist yuvası" dediler. "Kızlar taciz ediliyor" dediler. Tarikatları ayaklandırdılar. Tıpkı geçmişte türbanı kullandıkları gibi. Sonuçta İsmail Hakkı Tonguç ve Hasan Ali Yücel görevden aldırtılarak, ülkemizin aydınlanmasının önünü kestiler.
Gericiliğe, yobazlığa, çağdışılığa kapıyı açınca bir daha kapatmak zorlaşıyor ve neredeyse asırlar alıyor. Umarım laiklik yeniden kazanılır, din temelli değil, bilim temelli eğitime ve öğretime yeniden kavuşuruz. Zira aydın Türkiye'nin yolu bilimle mümkündür!
Köy Enstitülerini kuranların, aydınlanma hamlelerini başlatanların önlerinde saygıyla eğiliyorum!
  Bu yazı 30 defa okunmuştur.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI