DURSUN BULUT
  01-05-2024 15:25:00

1 MAYISLARI ÖZGÜRCE KUTLATMIYORLAR!

1 MAYISLARI ÖZGÜRCE KUTLATMIYORLAR!
Demokrasi: Bir kurum, örgüt veya devlet içinde eşit bir şekilde güce sahip olan tüm üyelerin katılımıyla karar alma sürecini ifade eden bir siyasi sistemdir. Anayurdu Antik Yunan'dır. Sokrates, Platon, Aristo demokrasiyi ilk tanımlayan önemli simalardır. Süreç içinde İngiltere'de Magna Carta Sözleşmesiyle ete kemiğe bürünmüştür. Demokrasi, 1789'dan sonra çeşitli adlarla anılmaya başlanmış. Burjuva Demokrasisi (Liberal Demokrasi), Sosyal Demokrasiler, Sosyalist Demokrasiler gibi.
1800'lü yılların ortalarından itibaren işçi sınıfının ideolojisi ve hak arama mücadeleleri kendini göstermeye başlayınca özellikle Amerika ve Kıta Avrupa'da örgütlülükerde artmıştır. 1886'da 350 bin tekstil işçileri Amerika ve Kanada'da çalışma saatlerinin
14 saatten 8 saate indirilmesi için mitingler yaptılar. Chicago'daki işçiler greve gittiler. Grev kırıcıların ve polisin saldırısı sonucu 4 işçi katledildi.
1889'da İkinci Enternasyonel'in toplantısında işçiler öldürülen arkadaşlarının mücadelesini yaşatmak için, 1 Mayıs çalışanların emek ve dayanışma günü olarak ilan edilmesini talep etti ve bu talep kabul edildi. 1990'dan itibaren 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı olarak kutlanmaya başladı. İşverenler bu gelişmeden hiç hoşnut değillerdi. Özellikle bizim gibi ülkelerde neredeyse hep yasak edildi. Yasak edilmediği 1976'dan sonra 1977, 1 Mayısında kan döktüler. Sonuç olarak Taksim'i hep yasakladılar.
Yarın Saraçhane'de toplanacağız ve Taksim'e yürüyeceğiz. Tüm televizyonlarda izlemişsinizdir, toplu taşım istasyonları kapatıldı, Taksim'e çıkan yollar abluka altında. Bu yılda
1 Mayısı kutlatmayacakları gözüküyor ancak biz genel başkanımızın öncülüğünde sabırla ve de inançla toplanıp yürüyeceğiz.
  Bu yazı 92 defa okunmuştur.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI