Adıyaman Tanıtım Günleri adı altında bugüne kadar düzenlenen organizasyonların, özellikle son yıllarda aynı yöntem, aynı yapı ve aynı anlayışla sürdürülmesi; Adıyaman kamuoyu nezdinde ciddi rahatsızlık ve soru işaretleri doğurmaktadır.
Bu durum, münferit bir organizasyon tercihi olmaktan çıkmış; kurumsallaşmış bir uygulama hâline gelmiştir.
Hatırlatmak gerekir ki; Adıyaman Tanıtım Günleri’nin ilk planlama ve uygulama süreci, dönemin Adıyaman Valisi Sn. Mahmut DEMİRTAŞ’ın koordinasyonunda yürütülmüş; söz konusu organizasyon Adıyaman, Kahta ve Gerger federasyonlarının ortak iradesiyle gerçekleştirilmiştir. Her üç federasyonun eşit temsiliyle kurulan bu modelde, İstanbul’da faaliyet gösteren ve sayıları 100’e yaklaşan Adıyaman menşeli sivil toplum kuruluşlarının tamamı sürece dâhil edilmiş, temsilde denge ve katılımcılık ilkesi fiilen sağlanmıştır.
Bu organizasyon;
• kapsayıcıydı,
• meşruydu,
• temsiliyet sorunu üretmemişti,
• Adıyaman adına kamuoyunda güçlü bir karşılık bulmuştu.
Dolayısıyla bugün yaşanan sorun, “birlik mümkün mü?” sorusu değil,
“mümkün olduğu bilinen bir birlik neden bilinçli olarak sürdürülmüyor?” sorusudur.
Gelinen noktada; valiler değişmiş, belediye başkanları değişmiş, yerel ve merkezi idarede farklı dönemler yaşanmış olmasına rağmen, tanıtım anlayışının ısrarla değişmemesi, bu durumun kişisel tercihlerle değil; kurumsal ve sistematik bir yönlendirmeyle sürdürüldüğü izlenimini doğurmaktadır.
Bu çerçevede şu sorular artık kaçınılmazdır:
1. Adıyaman’ı İstanbul’da temsil eden üç federasyonun varlığına rağmen, tanıtım faaliyetlerinin neden tek bir yapı üzerinden yürütüldüğü hangi objektif gerekçelere dayanmaktadır?
2. 80’e yakın sivil toplum kuruluşunu fiilen temsil eden bu üç federasyonun ortak zeminde buluşmasından duyulan çekince nedir?
3. Bu çekincenin kaynağı idari bir tercih midir, siyasi bir yönlendirme midir, yoksa kurumsal bir menfaat dengesi midir?
4. Tanıtım faaliyetlerinin yıllar boyunca aynı yapı etrafında sürdürülmesi, bilinçli bir yalnızlaştırma politikasının sonucu mudur, yoksa kamuoyuna açıklanmayan başka bir gerekçe mi bulunmaktadır?
Bu sorular; polemik üretmek amacıyla değil, idarenin şeffaflığı, tarafsızlığı ve eşitlik yükümlülüğü çerçevesinde sorulmaktadır.
Bu noktada, başta Adıyaman Federasyonu olmak üzere, tanıtım faaliyetlerini fiilen yürüten Adıyaman Valiliği , Adıyaman kamuoyuna karşı açıklama yapma sorumluluğu altındadır.
Açıklığa kavuşturulması gereken hususlar şunlardır:
• Hangi gerekçeyle İstanbul’daki 3’lü federatif birliktelik tercih edilmemektedir?
• Hangi nedenle kapsayıcı ve ortak yönetim modeli terk edilmiştir?
• Birlik görüntüsünün sürdürülmesi neden risk olarak görülmektedir?
Adıyaman kamuoyu adına ifade ediyoruz ki;
birlikten endişe duyulan,
çoğulcu temsilden kaçınılan,
tek merkezli bir tanıtım anlayışı,
ne Adıyaman’ın menfaatlerine,
ne kamu yararına,
ne de idarenin tarafsızlık ilkesine uygundur.
Bu metin; suçlayıcı değil, hesap soran;
ayrıştırıcı değil, birleştirici;
sessiz değil, tarihi kayıt altına alan bir çağrıdır.
Adıyaman’ın tanıtımı;
kişisel, kurumsal ya da siyasi tercihlerle değil,
eşit temsil, ortak akıl ve kurumsal meşruiyetle yürütülmelidir.
Kamuoyuna ve ilgili kurumlara saygıyla duyurulur.
ADIGER-FED GENEL BAŞKANI
Av. Ali ACAR