Menzil Tarikatı’nda tüm tövbeler iptal! Taht kavgası başladı: Yeni lider kim olacak?

Menzil Tarikatı’nın lideri Abdülbaki Erol’un ölümünün ardından Adıyaman merkezli Menzil Cemaati’nin yeni liderinin kim olacağı merak konusu oldu.
 Tarih: 14-07-2023 16:09:05
Menzil Tarikatı’nda tüm tövbeler iptal! Taht kavgası başladı: Yeni lider kim olacak?

Menzil Cemaatinin lideri olan ve Menzil “şeyh”i olarak bilinen Seyyid Abdülbaki Elhüseyni Perşembe sabahı Menzil’de kalabalık bir cenaze töreni ile defnedildi. Cenazenin ardından yapılan açıklamada Menzil’in üçe bölündüğü görüldü. Tövbe yetkisinin Erol’un üç oğluna verildiği, üç ismin köydeki üç ayrı camide ‘irşat’ faaliyetlerine devam edeceği açıklandı.

Cemaat üçe bölündü, tövbeler iptal edildi

DW Türkçe’nin haberine göre cenazenin ardından Erol’un büyük oğlu Muhammed Mübarek yaptığı açıklamada Erol’un 9 halifesinden 3 tanesine ‘irşat yetkisi’ verdiğini, bu üç halifenin köyün üç farklı camisinde ‘irşat’ faaliyetlerine devam edeceğini söyledi. Bu açıklamasıyla cemaatin üçe bölündüğüne işaret eden Muhammed Mübarek, bugüne kadar "verilen tövbelerin ve zikirlerin iptal edildiğini" ve "tümünün yenilenmesi gerektiğini" dile getirdi.

Üç oğul, üç ayrı cami

İsteyen cemaat üyesinin istediği camiye bağlanacağını ifade eden Mübarek, cemaate "Üç ismin arkasından konuşmayın, fitneye alet olmayın" şeklinde bir uyarıda da bulundu. Konuşmanın ardından Abdülbaki Erol'un üç oğlu, ayrı ayrı camilere gitti. Erol'un oğulları Muhammed Fettah, Muhammed Saki ve Muhammed Mübarek, camilerine gelen binlerce kişiye uzattıkları ipleri tutturarak "tövbe ettirme" seansı gerçekleştirdi.

saki-erol.jpg

Muhammed Saki Erol kimdir?

Tarikatın lideri Abdülbaki Erol’un ardından cemaatin üçe bölünmesiyle yeni liderin kim olacağı ve liderlik adaylarının kim olduğu merak ediliyor. Hayatını kaybeden Menzil şeyhi Abdülbaki Erol’un 7 çocuğundan en büyüğü olan Muhammed Saki Erol, cemaat müritlerince ‘gavs’ Abdülbaki Erol’un veliahtlarından biri olarak anılıyor.

Saki Erol’un 2012 yılında yayınlanan ‘Hayat Dengemiz’ isimli bir kitabı olduğu biliniyor. Öte yandan, Yeni Akit’in haberine göre Saki Erol, Nakşibendi tarikatının Halidiye kolunun Menzil şubesi şeyhi olarak gösteriliyor.

fettah-erol.jpg

Muhammed Fettah Erol kimdir?

Oğul Erol, Muhammed Saki El Hüseyni Menzil Şeyhi Seyyid Abdülhakim El Hüseyni’nin torunu, Şeyh Seyyid Muhammed Raşid El Hüseyni’nin yeğeni, Gavsı Sani Şeyh Seyyid Abdulbaki El Hüseyni’nin çocuğu olarak tanınıyor.

mubarek-erol.jpg

Muhammed Mübarek Erol kimdir?

Muhammed Erol, Muhammed Saki El Hüseyni Menzil Şeyhi Seyyid Abdülhakim El Hüseyni’nin torunu, Şeyh Seyyid Muhammed Raşid El Hüseyni’nin yeğeni, Gavsı Sani Şeyh Seyyid Abdulbaki El Hüseyni’nin çocuğu olarak tanınıyor.

Menzil tarikatı lideri Abdülbaki Erol’un vefatından sonra Muhammed Saki, Muhammed Mübarek ve Seyyid Fettah Elhüseyni gibi Menzil’de “irşat” görevini yürütmekte. Mübarek Erol, babasından “irşad” görevini Saki Erol ve Fettah Erol’un ardından almıştı.

Holding gibi cemaat

DW Türkçe ekibinin bölgeyi ziyaret ederek yaptığı haberde Menzil tarikatının yapısını, tarikatın merkezi Menzil köyündeki yaşam tarzını inceledi. Türkiye’nin en büyük cemaatlerinden biri olarak anılan tarikatın, devlet kadrolarında da gözle görülür bir güce sahip olduğu iddia ediliyor. Dini faaliyetlerin yanında televizyonculuk, pazarlama, gıda ve özel hastane gibi birçok alanda ticari faaliyet yürütmüyor. Bu nedenle cemaat, holdingleşmiş bir yapıya sahip.

Menzil Köyü’nde neler oluyor?

Menzil Tarikatı’nın merkezi olan Adıyaman’ın Menzil köyü, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çift şeritli modern yollarıyla bir köyden çok belde yapısına sahip. Turizm, ibadet, ticaret gibi birçok alanda faaliyet yürütülen köyde neredeyse her işletmenin ismi “Menzil” olarak geçiyor. Bölgede köye giriş-çıkışları denetleyen ve trafiği kontrol eden cemaate bağlı güvenlik görevlileri görev yapıyor. Menzil sokaklarında erkekler genellikle takkeli, şalvarlı ve uzun kollu gömlek, kadınlar ise çarşaf giyiyor. Köyün temizliği ve her türlü bakımı cemaat üyeleri tarafından yapılıyor.

Hem ibadet hem tatil

Menzil'e bağlılığını bildirmek ve "tövbe etmek" için gelenler ise köyde aynı zamanda tatil yapıyor. Menzil Köyü içerisinde yer alan Buhara Evleri bu amaçla yapılmış. Devre-mülk şeklinde satın alınabilen bu evlerde, ücret karşılığında da kalınabiliyor. İçinde hamam, havuz, sauna, aquapark ve termal suyun bulunduğu Buhara Evleri 41 bloktan oluşuyor. Köy merkezi ile Buhara Evleri arasındaki gölet ise ayrıca dikkat çekiyor. Sonradan yapıldığı anlaşılan göletin kenarında "Menzil Şeyhi" için özel bir yer de yapılmış.

Etiketler
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER MANŞET Haberleri
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI