CHP’li Ali Gökçek Son Günlerde Artan Kene Vakalarını Meclis Gündemine Taşıdı

CHP’li Ali Gökçek Son Günlerde Artan Kene Vakalarını Meclis Gündemine Taşıdı
 Tarih: 20-06-2025 13:52:28
CHP’li Ali Gökçek Son Günlerde Artan Kene Vakalarını Meclis Gündemine Taşıdı

CHP İstanbul Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Ali Gökçek, havaların ısınması ve yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte artış gösteren kene vakalarına ilişkin verdiği araştırma önergesinde vatandaşların duyduğu endişe ve tedirginliğe dikkati çekti.

Son günlerde özellikle kırsal ve tarımsal bölgelerde artan kene vakalarının hem halk sağlığını tehdit ettiğini hem de başta çiftçiler ve hayvancılıkla uğraşan yurttaşlarımız olmak üzere vatandaşları tedirgin ettiğini belirten CHP’li Ali Gökçek, “İklim değişikliğine bağlı mevsimsel kaymalar, doğal yaşam alanlarının bozulması, yaban hayatla insan etkileşiminin artması gibi nedenlerle kenelerin yayılım alanı genişlemekte, bu da hastalık riskini artırmaktadır. Bunun yanında, erken teşhis, etkin tedavi ve toplumsal farkındalık konusunda sağlık sisteminin kapasitesi ve kamuoyuna yönelik bilgilendirme faaliyetlerinin yetersiz kaldığı görülmektedir. Artan vakalar Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını akıllara getirmekte, vatandaşların kaygı ve endişesi artmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.  

Ülkemizde KKKA hastalığına ilk kez rastlanılan 2002 ve 2024 yılları arasında Sağlık Bakanlığı verilerine göre 17 bin 132 vaka görüldüğünü ve bunlardan 819'unun hayatını kaybettiğini hatırlatan CHP’li Ali Gökçek, “Konunun uzmanlarınca sık sık uyarısı yapıldığı üzere, havaların ısınması ile birlikte sayısal olarak artış gösteren kene vakaları ve KKKA hastalığı riski halk sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Keneler aracılığıyla bulaşan KKKA hastalığına yakalanmama ve korunma önlemleri konusunda bilgi sahibi olmanın önemi de net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar başta olmak üzere doğada, piknik alanlarında ya da kırsal bölgelerde zaman geçiren herkesin kene teması konusunda bilinçli olması son derece önemlidir. Ayrıca, nüfus popülasyonunun yoğun olduğu yerlerde kene popülasyonunu azaltıcı tedbirlerin hayata geçirilmesi de elzemdir. Vatandaşların bilinçlendirilmesi, konunun şeffaf bir şekilde ele alınması ve gereken tedbirlerin hızla hayata geçirilebilmesi için Meclis’te bir an evvel bir Araştırma Komisyonu kurularak çalışmalarına başlamalıdır” dedi.  

Etiketler
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER SİYASET Haberleri
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI