İstanbul’da bireysel silahlanmaya karşı farkındalık oluşturmak amacıyla etkinlik düzenlendi.
Umut Vakfı öncülüğünde gerçekleştirilen bu etkinlikte, “28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü” kapsamında “Sessiz Ayakkabılar Yürüyüşü” gerçekleştirildi. Etkinlikte, bireysel silahlanmanın azaltılmasına yönelik hukuki ve toplumsal mücadele çağrısında bulunuldu.
Etkinlikte konuşma yapan Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Giritli İnceoğlu, bireylerin silah taşıma özgürlüğünün, diğer bireylerin yaşam hakkını tehdit ettiğinde kısıtlanması gerektiğini vurguladı. İnceoğlu, silahlı şiddet olaylarına dair istatistikleri paylaştı: “2024 yılına kadar medyada 2 bin 719 silahlı şiddet olayı kaydedildi. Bu olaylarda 1676 kişi hayatını kaybetti.” diye belirtti.
Etkinliğe katılan Deva Partisi İstanbul Milletvekili Elif Esen, bireysel silahlanmaya karşı toplumsal bir inisiyatif çağrısı yaptı. Esen, Meclis’te koruyucu tedbirlerin alınması ve yasaların değiştirilmesi için TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile görüşme planladığını açıkladı.
15 yaşındaki Emir Yuşa Atıcı’nın babası Mustafa Atıcı, evladını yitirme acısını gözyaşları içinde dile getirdi. “Evladımızdan 3 sene 1 ay ayrıyız. Adalet arayışı sürüyor ama henüz bir sonuç yok,” dedi. Diğer aileler de benzer şekilde, bireysel silahlanmanın durdurulmasına yönelik çağrılarda bulundu.
Etkinliğin sonunda, ateşli silahlarla yaşamını yitirenleri temsilen yere serilen kırmızı halı üzerine motosiklet kaskı, ayakkabılar ve karanfiller bırakıldı. Katılımcılar, silahlara karşı duyarlılığın artırılması gerektiğini vurguladı.
İçişleri Bakanlığı verilerine göre bu yıl ocak-eylül arası 70 bin ruhsatsız silah ele geçirildi. Umut Vakfı verilerine göre bazı evlerde birden fazla silah var. Bu oran her yıl yüzde 3.5 artıyor… Ateşli silahla işlenen suçların oranı yüzde 70…
Umut Vakfı’nın verilerine göre 2023 yılında Türkiye genelinde 3 bin 773 silahlı şiddet olayı basına yansıdı. Bu olaylarda 2 bin 318 kişi öldü, 3 bin 820 kişi de yaralandı. Değerlendirmelere göre Türkiye’de 30 milyondan fazla silah var.
Silah edinim sayısı her yıl yüzde 3.5 oranında artıyor
Bireysel silahlanma son dönemde yaşanan en önemli sorunlardan biri. Türkiye’de her yıl binlerce yurttaş silahlı şiddetten yaşamını yitiriyor. Bu soruna dikkat çekmek için 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü’nde etkinlikler yapılıyor. Bunun 4 milyonu ruhsatlı, 36 milyonu ise ruhsatsız. Bazı evlerde ise birden fazla silah bulunuyor. Silah edinim sayısı da her yıl yüzde 3.5 oranında artıyor. Cumhuriyet, bireysel silahsızlanma günü öncesi Umut Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Uzman Dr. Ayhan Akcan ve emekli polis, adli bilişim uzmanı İsa Altun ile konuştu.
Ruhsatsız silahla yakalanan kişinin cezası para değil hapis olmalı
Uzman Dr. Akcan şu açıklamayı yaptı: “Bizim tespitimize göre maalesef 4 bin üzerinde vatandaş ölüyor. 2021 yılında asayiş tedbirleri içerisindeki ele geçirilen ruhsatsız silah sayısı 67 bin 69 iken 2022 yılında 69 bin 892. Silah şiddeti her gün artıyor. İnsanlar çözüm bekleniyor. Mevcut siyasi irade durumu güvenlik sorunu olarak ele almalıdır. TBMM’de gündeme getirerek, en azından ruhsatlandırma ile ilgili ciddi tedbirler yaparak bu konuda çözüm üretebilir. Ruhsatsız silahla yakalanan kişinin cezası para değil hapis olmalı. Cezaların özellikle artırılmasını istiyoruz. Yasal yaş sınırı 21’den 25’e çıkarılmalı. Ruhsat süresinin de beş yıldan iki yıla indirilmesini istiyoruz. İnternetten silah satışı yasaklanmalı.”
Ülkemizde ateşli silahlarla işlenen suçların oranı yüzde 70
İsa Altun ise çocukların silaha erişimlerinin çok kolaylaştığına dikkat çekti. Altun “Acil önlemler alınmalıdır. Özellikle sosyal medya ve Telegram gruplarında silah satışları yapılıyor. Ülkemizde ateşli silahlarla işlenen suçların oranı yüzde 70. Ateşli silahlarla işlenen suçların yüzde 87’sinde ruhsatsız silah kullanılıyor” dedi.